top of page
Search

Невреме оштетило све макадамске путеве у Ивањици, а противградни стрелци “пуцали као у рату“

Јако невреме праћено јаким ветром, кишом и градом причинило је велику штету на пољопривредним културама у ивањичком крају, највише у малињацима. Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача малине из села Прилике каже за РТС да због оштећења путева људи не могу да приђу малињацима. Председник општине Ивањица Момчило Митровић наводи да не постоји ниједан макадамски путни правац који није оштећен у 19 месних заједница. Невреме ће утицати и на квалитет и читаву сезону. Поново су због временских неприликаневоље снашле Ивањичане. Готово се у свакој месној заједници бележи штета.

Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача малине из села Прилике каже за РТС да су имали неких 15 дана узастопно огроман лед и кишу.

"За сат времена замислите да 100 литара воде падне по квадратном метру, крене град, ветар, олуја и шта да очекујете. Малина је почела да се бере, доста тога је изломило, питање је велико шта ће бити до краја. Док не предамо, оберемо, не можемо знати да смо завршили посао", каже Радовић.

На питање да ли је решење у осигурању, Радовић сматра да није.

"Проценитељи, мислим да нису од струке и науке, дођу, погледају површину и сликају засад и кажу видимо се за 15 дана. Ја, ни други произвођачи, 15 дана не могу да чекам. Ми морамо агротехничким мерама да спасимо оно што је остало. Мислим да захваљујући по први пут у седам, осам година, противградни стрелци одрађују свој посао. Имали смо некад 7.000 ракета, сада имамо 22.000. Стварно, пуцало се као у рату. Да није тога, данас бисмо причали и о штети на кућама, колима", указује Радовић.

Апелују на све институције, јер је "почела малина", а, каже, немају инфраструктуру.

"Не вреди што је огроман новац, не можемо да приђемо и да одрадимо. Десило се за сат времена да смо остали и без пољопривредне производње и пута", напомиње Радовић.

"Људи не могу да дођу до малињака"

Председник општине Ивањица Момчило Митровић истиче да још нису завршили комисијски извештај о штети.

"Јуче смо имали једну катастрофу у Ивањици. Не може сама општина да се избори са овим. Данас ћемо упутути апел за помоћ и председништву и министарствима и министарству грађевине и Путевима Србије. Дошли смо до тога да људи не могу да приђу својим малињацима", напомиње Митровић.

Не постоји, истиче, буквално ниједан макадамски путни правац који није оштећен у 19 месних заједница.

"Негде можете проћи теренским возилом, негде уопште не можете доћи до тих кућа. И данас смо на терену, али, искрен да будем, не знамо одакле да почнемо. Сами се са овим не можемо изборити. Очекујемо да држава као и сваки пут прискочи у помоћ, јер ово није захтев за изградњу путева, већ апел за помоћ и одрживост општине Ивањица", истиче Митровић.

Једино што могу, додаје, је да направе добру динамику радова.

"Без помоћи државе овде смо апсолутно немоћни", закључује Митровић.

2 views0 comments
bottom of page