top of page
Search

За будућност сабора – Потписан протокол о сарадњи Лучана и Чајетине

Чајетина/Лучани- Директор Културног центра општине Лучани Гуча, Зоран Д. Пантелић и директорка Културног центра „Златибор“ Чајетина, Даница Јевтић Шишовић а у присуству председника општине Лучани, Миливоја Доловића и председника општине Чајетина, Милана Стаматовића, потписали су протокол о сарадњи. Заједнички циљ потписника овог протокола је очување народне традиције, јачање сарадње на свим нивоима а пре свег жеља да се врати стари сјај традиционалној манифестацији, Драгачевском сабору трубача.

Осим промоције самог Сабора и очувања народне традиције, циљ је и да се подрже млади трубачи, преко којих ће се сачувати љубав према труби, јер златиборски крај је познат по великим трубачким именима, мајсторима трубе попут Миливоја Станимировића, Бошка Остојића, Милована Бабића, Татомира Николића, Светозара Лазовића Гонга, Милована Миће Петровића, Радојка Витезовић… Потом и по њиховим наследницима, нове генерације с мајсторским писмом: Дејана Петровића, Вељка Остојића, Дејана Лазаревића…

Значај потписивања овог протокола лежи и у чињеници да се предтакмичење трубачких оркестара на Златибору, под називом „Златиборе, мој зелени боре“, одржава већ деценијама. Златиборским брдима трубе ођекују већ педесет година а прошле године ова најпосећенија планина и туристички центар Србије, обележила је овај значајан јубилеј.

Да би труба живела а трубачи и даље стремили слави учешћем на Драгачевском сабору трубача, представници општина и културних центара су ставили печат на овај договор што ће, надамо се, резултирати доласком још већег броја љубитеља трубе у престоницу трубачког саборовања – Гучу.

5 views0 comments
bottom of page