top of page
Search

Хаџи-Проданова пећина и црква – национално благо угрожено због профита


Да се у трци за стицањем што већег профита похлепне компаније и појединци које их воде често не обазиру на уништавање биљног, животињског и људског света и система, није никаква новост и непознаница. Међутим, то не значи да на то треба гледати са подразумевањем и пасивношћу.
Удружење „Хаџи-Продан“ из Ивањице овом приликом информише јавност о угрожености Хаџи-Проданове пећине и цркве Светог Арханђела Михаила која се налази испред саме пећине, као и Рашћанске реке која протиче у близини, све због незаконитог деловања одређених актера.

Хаџи Проданова пећина је археолошко палеолитско налазиште и споменик природе који се налази у селу Рашчићи недалеко од Ивањице. Ова пећина је станиште за колонију угрожене врсте слепих мишева. Сама пећина и колонија слепих мишева је угрожена радом оближњег каменолома који, иако има дозволу за рад, углавном не поштује прописане мере. Добила је име по Карађорђевом војводи Хаџи-Продану Глигоријевићу, који је током српског устанка 1814. године, познатог као Хаџи Проданова буна, преузео вођство против турске одмазде и у пећину склањао збегове народа и устаника. Пећина је отворена за посетиоце пре четири године и представља једну од историјских знаменитости општине Ивањица. На само неколико корака испред улаза у стену је црква посвећена Архангелу Михаилу која датира из 1809. године.

Црква Светог Архангела Гаврила у Рашчићима

Поред историјског, има и непроценљив значај за природу и заштиту угрожених врста биљног и животињског света. У Хаџи-Продановој пећини је, екипа студената на челу са професором Биолошког факултета Београдског универзитета др Божидаром Ћурчићем, пронашла 25 нових врста пећинских животиња (инсеката), које у свету, или нису познате или су ретке. И оно што је нарочито интересантно, док се у већини пећина углавном налазе до две врсте слепих мишева, у Хаџи-Продановај има око шест, од чега су три ендемске врсте и нема их на другим местима.

Међутим, све ово поменуто и непроценљиво национално, природно, културно-историјско благо је на удару због рада оближњег каменолома које се одвија уз непрестано кршење бројних закона. Због близине каменолома, који је отворен у непосредној близини цркве и пећине, те због његовог непрописног деловања (пре свега минирања), дошло је временом до рушења Цркве али се, срећом у несрећи, покојни патријарх српски Павле изборио за то да се црква обнови. Али се са непрописним деловањем наставило. Преласком каменолома из државног у приватно власништво све је остало исто, чак и горе. Тако, не постоји студија о безбедности запослених и посетилаца на чију неопходност указује Туристичка организација Ивањице на свом сајту. Дакле та иста Туристичка организација којој је поверено управљање ХП пећином, истовремено не ради ништа да би студију и израдила, нити предузима било какве радње да би појачала мере заштите, а на указане проблеме у погледу угинућа појединих примерака слепих мишева „окреће главу“ и напада чланове удружења који су пријаву о угинућима послали.

Министарство за рударство и енергетику је по пријави нашег Удружења утврдило да надзирани субјект није одредио сигурносно растојање и заштиту околине при минирању и дејства ваздушних ударних таласа и зону разлетања комада при минирању гасоотпорне зоне. Треба истаћи и то да Општина Ивањица није укључила овај локалитет у свој план развоја за наредних 10 година већ га је и поред његовог значаја и даље игнорисала, да би локалитет био уврштен у план развоја тек након примедби нашег Удружења. Прочитајте још: Хаџи Проданова еколошка буна Овај локалитет je експлоатисан пошто је налазиште кречњака на само 100 метара од заштићених споменика и природних добара, што се овде занемарује у корист профита, иако постоје стотине других локалитета за вађење кречњака који се не налазе у заштићеној зони.

У Заводу за заштиту споменика културе из Краљева је јасно евидентиано да су Хаџи-Проданова пећина и црква Светог Арханђела Михаила добра под заштитом државе, те да је за све радове на објектима и у њиховој непосредној близини (што је овде свакако случај), обавезно прибавити мере техничке заштите Завода као овде надлежне службе заштите.

То и даље није постигнуто, мере заштите нису набављене али се упркос томе и даље наставља рад каменолома као и до сада, на штету природних и културно-историјских садржаја који се ту налазе.

Такође, каменолом се налази на извору Рашћанске реке поред пећине, иако ивањичка општина има дефицит воде. За загађивање реке и узурпирање извора Републичка дирекција за воде-водна инспекција при Министарству за пољопривреду, шумарство и водопривреду се прогласило ненадлежним, иако јој је због зацевљивања Рашчићке реке и загађења исте на надлежност пријаву Удружења ХП проследило Министарства за заштиту животне средине.

Удружење Хаџи-Продан, сходно томе, сматра да би са том неповољном праксом требало стати и натерати одговорне институције да хитно доведу у законски оквир непрописни и незаконити рад каменолома, јер је угроженост прешла критичну тачку. Због намерне или ненамерне незаинтересованости неколико надлежних државних институција и њигових службеника, обавештавамо јавност о угрожености овог локалитета, али са друге настављамо са судским и свим другим мерама борбе за очување ових ретких и важних историјских места за Србију и Србе, које треба да оставимо својим потомцима. Ако и не успемо у овој борби, остаћемо чисти према својим прецима и потомцима, што неће моћи рећи други. Ако државне институције одлуче да раде по закону, сачуваћемо овај драгуљ природе и у пракси видети да у Србији не влада безакоње као што многи тврде. Извор: vostok.rs

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Гордана - прича о једној дами

"Знам људе који живе слично мандрагори. Не расту увис. У корену су, кореном расту наниже, у обличје биљке закључани. Знам их. Излазе каткад невидљиви пред зору кад песници поспе. Преваре чуваре и прол

Comments


bottom of page