top of page
Search

САВ (БЕ)СМИСАО ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА У ИВАЊИЦИ

Прве асоцијације на месец мај су Дан рада, Ђурђевдан, прве обетине, а за родитеље будућих првака и упис деце у први разред основне школе. Од ове године упис се обавља у дигиталној форми путем портала еУправа. Оно што се у дигиталној форми не обавља је лекарски преглед детета и ту се јављају први проблеми, макар када је општина Ивањица у питању.

Наиме, у обавезне специјалистичке прегледе спада и преглед офталмолога и то не би био никакав проблем када би ивањички Дом здравља имао специјалисту из ове области медицине. Међутим, специјалисте нема и родитељи су, упркос томе што дете има обавезно здравствено осигурање, принуђени да издвајају 1500-2500 динара за преглед на приватним офталмолошким клиникама или да дете воде у Чачак где се налази најближи специјалиста чији би преглед покривало здравствено осигурање. Такође, у оквиру обавезних контрола, свако дете до навршене четврте године живота мора преконтролисати вид. Поново су родитељи принуђени да возе до Чачка или да закуцају на врата приватне ординације.

Ово је проблем који се не тиче само деце јер је сваком од нас бар неколико пута током живота потребан офталмолошки преглед, а постоје случајеви где је потребна и хитна интервенција. Поставља се питање како је дошло до тога да општина која броји 27 000 становника нема нити једног офталмолога. На ово питање не знамо одговор, али можемо предложити решење:

Оно што би уз мало добре воље било могуће извести је да офталмолог из Чачка бар једном недељно долази у Ивањицу (што је већ пракса за неке специјалистичке прегледе из других области медицине), као и да се преглед деце за упис у први разред обавља организовано у просторијама Дома здравља у Ивањици, где би преглед покривало обавезно здравствено осигурање које родитељи већ плаћају.

Ако желимо о(п)станак младих у Ивањици, омогућимо им макар елементарне услове за живот. Здравствена заштита би морала бити у самом врху листе приоритета.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Гордана - прича о једној дами

"Знам људе који живе слично мандрагори. Не расту увис. У корену су, кореном расту наниже, у обличје биљке закључани. Знам их. Излазе каткад невидљиви пред зору кад песници поспе. Преваре чуваре и прол

Kommentare


bottom of page