top of page
Search

Помор рибе у Моравици због наглог испуштања воде на брани у Клисури

Велике количине рибе угинуле су у реци Моравици, на територији општине Ариље(Клисура), услед наглог испуштања воде и наноса из водозахвата мале хидроелектране Брусник.-Мештани су нас обавестили шта се догодило, изашли смо на терен и призор који нас је затекао био је заиста застрашујући.Велике количине угинуле рибе остале су на обали након повлачења воде. Кренули смо узводно да утврдимо шта се заправо догодило и више него очито је било да је помор узроковало нагло испуштање воде, наноси из водозахвата мале хидроелектране Брусник и недостка кисеоника. Утврдили смо да у водозахвату уопште нема воде већ само велике количине муља и наноса. – каже Наташа Миливојевић из Еколошког удружења Рзав.

Она додаје да је ситуација заиста забрињавајућа.

-До вечерњих сати, само са овог потеза извадили су најмање 300 килограма крупне угинуле рибе. Иако је рибочуварска служба излазила и направила записник, Републичка инспекција је за овај догађај сазнала тек након што сам обавила позив те вечери. Иначе на том подручју се планира изградња још две заостале мале хидроелектране.Мислите о томе.- каже Наташа Миливојевић.

Како Милојевић наводи у условима надлежних институција при изградњи ове МХЕ стоји да је неопходно да се предвиди акумулациони простор на који ће се одлагати плутајући отпад, нанос. Овакав начин измуљивања водозахвата је апсолутно неприхватљив јер је дошло до угинућа рибљег фонда и уништења речног еко ситема.

Очекује се реакција надлежних инспекцијских служби као и корисника риболовног подручја

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Гордана - прича о једној дами

"Знам људе који живе слично мандрагори. Не расту увис. У корену су, кореном расту наниже, у обличје биљке закључани. Знам их. Излазе каткад невидљиви пред зору кад песници поспе. Преваре чуваре и прол

Comments


bottom of page