top of page
Search

Полагањем венаца на спомен обележја која чувају сећење на Јаворском рату (1876-1878), обележено је 1

Полагањем венаца на спомен обележја која чувају сећање на Јаворски рат (1876-1878), обележено је 146 година од битке у којој је Србија супротстављајући се турским снагама изгубила близу 25.000 војника.

У знак сећања на страдале борце венце су данас на Калипољу положили: изасланик председника Републике Србије, Милорад Вељовић, делегација Министарства одбране Војске РС, председници општина Ивањица и Нова Варош, Момчило Митровић и Радосав Васиљевић и представници Хуманитарне организације ‘’Стара Рашка’’. Венци су положени на споменик Мајору Илићу и ратницима погинулим за отаџбину од 1876 -1878. године. Почаст јунацима одала је и ОШ ’’Мајор Илић’’ из Кушића.

Јаворски рат започео је 6. јула на Калипољу са око 35.000 српских војника. Битке за Јавор и око те планине 1876. године, биле су део великог сукоба са Турском у који је Србија ушла због страховитих репресија. На Јавору се се сада већ традиционално одржава и Сабор српске омладине а ове године општине Нова Варош И Ивањица приредили су за све богат културно-уметнички програм.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Од илегалне сече шума до уклањања смећа - мафија је увелико открила еколошки криминал као поље на којем се обрћу стотине милијарди долара годишње. Ни европске државе као да још нису спремне на овај

bottom of page