top of page
Search

Нови конкурс за доделу средстава за куповину кућа на селу

Министарство за бригу о селу расписало је позив за три програма чији је циљ унапређење демографске слике у руралним крајевима. Од данас млади, који желе да живе и раде на селу, могу да конкуришу за бесповратних 10.000 евра у динарској противвредности за куповину сеоске куће са окућницом. Друга два конкурса тичу се куповине минибуса за превоз сеоског становништва – за организацију манифестације “Михољски сусрети села” и за њих могу да се пријаве локалне самоуправе до 22. фебруара.

Држава је за оживљавање села определила 670 милиона динара. Пола милијарде за сеоске куће. Министарство за бригу о селу расписало је позив за три програма чији је циљ унапређење демографске слике у руралним крајевима.

У претходна два циклуса интересовање је било велико а од данас млади који желе да живе и раде на селу, могу да конкуришу за бесповратних 10.000 евра у динарској противвредности за куповину сеоске куће са окућницом.

Ово је трећи циклус доделе средстава за куповину празних сеоских кућа. За две и по године усељено је 2.650 празних кућа.

Право имају млађи од 45 година. Сами проналазе кућу у селу које сами одаберу а потом се обраћају се локалној самоуправи на којој се кућа налази. Са њиховим службеницима завршавају папирологију. Пријава траје до 1. новембра, односно до утрошка средстава.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је то лепа вест за грађане Србије, за оне млађе од 45 година.

“Искуство ми показује да нису у питању људи од 45, него да су готово сви млађи од 30 година. Конкурс стартује данас, средства су одвојена, пријаве чекамо”, рекао је Кркобабић. Реч је о 10.000 евра у динарској противвредности, сами бирају где ће купити своју сеоску кућу.

Све препуштено младим људима

Министар Кркобабић каже да је програм интересантан зато што је све препуштено младим људима.

“Иду Србијом, гледају, знају да им је завичај, слушају комшијске приче, баце поглед преко плота, виде празну комшијску кућу, а он је стешњен са бабом, дедом, оцем и мајком, а није рецимо још ожењен. Нека нађе ту кућу у комшилуку, наставиће да ради земљу, на матичном имању, технички то све заврше, општина је ту“, напомиње Кркобабић.

Према његовим речима, Министарство, Влада Србије, локална самоуправа и ти млади људи су добитна комбинација.

“Широм Србије, слободно нека иду, нека траже, проналазе и нека мало погледају искуства ових људи који су већ добили. Иде та прича Србијом, шири се, број прегледа је огроман“, поручио је Кркобабић.

Највеће интересовање за Војводину, што и не чуди, будући да је тамо сеоска инфраструктура најразвијенија.


1 view0 comments

댓글


bottom of page