top of page
Search

Звуцима химне „Са Овчара и Каблара” званично почео 62. Сабор трубача


Лучани, Гуча - Подизањем саборске заставе, интонирањем саборске химне, старе народне песме „Са Овчара и Каблара” и пуцањем из прангије почео је овогодишњи, 62. Сабор трубача у Гучи. Сабор трубача у Гучи већ деценијама окупља на стотине хиљада посетилаца из читавог света и најбоље трубаче, за које учешће на овој манифестацији и наступ на великој позорници значи живот. Домаћин овогодишњег Сабора је Жељко Танасковић, прослављени одбојкаш и рођени Драгачевац.

„Као што знате ја сам био у генерацији која је поштована и у Европи и у свету, али када вас ваши суграђани поштују то је посебна емоција. Такође задовољство ми је што сам домачин једног догађаја који промовише српске обичаје, нашу културу и ми данас одавде шаљемо поруку не само из ових крајева него из читаве Србије да смо добри домаћини и да се наша садашњост, али и наша будућност заснивају на очувању изворних тековина", рекао је Жељко Танасковић домаћин овогодишњег Сабора трубача у Гучи. Гуча је не само национални, већ и светски феномен. Сабор трубача је одавно престао да буде само локална светковина, а за ових шест деценија постала је истински и суштински важна за наш народ. Колико је људи и након дуже од пола века воле показује пуна драгачевска варошица на самом отварању. На овогодишњем Сабору своје снаге одмериће 16 сениорских оркестара, а музички уредник истакнути трубач Дејан Лазаревић истиче да ће пред жиријем бити изузетно тежак задатак.


„Велика је част бити на овом месту да заједно отворимо овај Сабор, иза нас су два саборска дана која су по мени јако успешна што се тиче посете, али поред организатора и нас који учествујемо, велику захвалност дугујемо и вама Драгачевцима који отварате врата ваших домова", рекао је Лазаревић.


Гуча у данима Сабора има вишеструко више становника, и постаје највесилије место на Балкану. Иако су прошле деценије од првог Сабора, и даље ова манифестација цува традицију и обичаје. У недељу, на градском стадиону своје умеће на финалном такмичењу показаће 16 најбољих трубачких оркестара Србије, који су своје место у финалу заслужили победама на предтакмичењима.


Отварању сабора присуствовао је и министар спорта Зоран Гајић као и Урош Кандић, секретар у Министарству омладине и спорта.


Очекује се да овогодишњи Сабор трубача у Гучи обори све рекорде посецености и да је током наредних саборских дана посети преко 100.000 људи.


ГЗС

0 views0 comments

Comments


bottom of page