top of page
Search

ЕКОЛОШКО ПОТЕМКИНОВО СЕЛО: КАМЕНОЛОМ У РАШЧИЋИМА


Мештани села Рашчићи код Ивањице годинама безуспешно покушавају да реше проблем буке и загађења који су директна последица рада каменолома у власништву фирме "Путеви” Ивањица.

Годинама уназад мештани скрећу пажњу на проблеме свим надлежним институцијама, годинама уназад се на пријаве одговара формално тако што се каменолому за утврђене незаконитости само издају упозорења, одговорност се редовно пребацује са једних на друге, тако да до конструктивног решења није могуће доћи.

Према речима мештана, мерење буке врши се углавном док су машине ван погона, дакле “мери се тишина”, извештаји се не поклапају са стањем на терену, о угрожености Хаџи Проданове пећине, Рашћанске реке и локалног становништва сви ћуте, а свако ко покуша да скрене пажњу на овај проблем таргетиран је као неко ко жели да затвори каменолом и остави без посла на десетине људи.

Удружење "Хаџи Продан" бавило се овим проблемом и из прве руке смо се уверили да постоје бројне нерегуларности у раду, као и да не постоји могућност да се проблем реши договором јер директор фирме "Путеви” д.о.о. Ивањица одбија разговор, а нити једна институција не примењује адекватне мере како би каменолом у свом раду поштовао закон и утврђене услове под којима мора радити. Стога је удружење овим поводом било принуђено да поднесе кривичне пријаве против Лидије Ристић, руководиоца одељења за инспекцијске послове и инспекторке за заштиту животне средине у Општинској управи општине Ивањица, Градимира Богдановића, водног инспектора из Републичке дирекције за воде и Стојана Рангелова, директора фирме "Путеви” д.о.о. Ивањица.  Циљ подношења ових пријава није покушај да се каменолом затвори, већ да ради не угрожавајући животну средину, природне и културне споменике од националног и међународног значаја и здравље људи.

Према извештајима надлежних инспекција, каменолом тренутно послује по закону. Да ли је то заиста тако, процените сами.


36 views0 comments

Comentarios


bottom of page