top of page
Search

Вучић: Повећање пензија најмање 18 одсто, расте и минимална зарада

Председник Александар Вучић рекао је да ће пензионери најкасније са 1. јануаром имати повећање пензија које неће бити мање од 18 одсто.

Најављује и велико повећање минималца - 12, 13 можда и 14 одсто, као и двоцифрено повећање плата у јавном сектору. Очекује да просечна плата у марту 2023. буде већ од 710 евра. Истиче да се држава припрема за долазећу зиму, али да је ситуација, глобално, "ужасна". Председник Александар Вучић најавио је значајно повећање пензија, у два наврата, које, како је рекао, укупно неће бити мање од 18 одсто.

Сада смо у најповољнијој позицији, спустили смо ниво пензија на 9,1-9,2 удела у BDP, и велика је вест да ће пензионери имати највеће повећање пензија у не знам колико година и деценија, суштински и реално", рекао је Вучић новинарима након отварањаобилазнице од петље Орловача до тунела Стражевица.


Рекао је да ће једно повећање пензија можда бити и у октобру, али свакако у новембру и децембру, као и друго од 1. јануара наредне године, напомињући да не говори о једнократним давањима, већ о повећању пензија.


"То укупно неће бити испод 17-18 одсто. То је невероватно и неочекивано у оваквим условима. Пензионери, имаћете најкасније са 1. јануаром, повећање пензије од 18,2 одсто, ако нам ММФ у потпуности одбори", рекао је Вучић.


Он је додао да сутра крећу разговори са ММФ-ом.

"Ми смо своју рачуницу направили и обезбедили новац, али нећемо да кршимо фиксалну стабилност, ни стабилност земље. Ово је фантастична вест за пензионере. Ове године повећање 9,9 одсто, следеће 11, кумулативн 18 одсто", рекао је Вучић.


Не продајемо ЕПС


Председник Вучић изјавио је данас да су наводи појединих медија о продаји ЕПС-а "ноторна лаж" и истакао да нико није ни разматрао такву могућност.


"Нико није разматрао такву могућност, нити нам пада на памет. Тај који би то сада урадио био би много глуп и радио би директно против интереса наше земље", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након отварања сектора Б5 обилазнице око Београда од петље Орловача до тунела Стражевица.


Вучић је навео да ниједног секунда није разматрана продаја ЕПС-а, већ да се разматра да се купи нешто од електропривреде других земаља у региону.


"Погрешно вас је неко обавестио. Дакле, не само да не продајемо ЕПС него ми хоћемо да купимо", додао је Вучић.


Припремамо се за зиму, али ужасна је ситуација


Председник Александар Вучић изјавио је да се држава припрема за долазећу зиму, али да је ситуација, глобално, ужасна и да се држава бори да "закрпи" све рупе.

"Припреме за зиму теку, али како да теку, када је гас са 860 долара за хиљаду кубних метара а данас је скочио на 1.000 долара. О чему причамо? Заврнуто је нешто на ’Северном току’ и истог секунда 15 одсто скочи цена гаса. О каквој припреми да причамо. Али, ми радимо све што можемо, водимо немогуће борбе", рекао је Вучић.


Указао је да је, када цена гаса скаче преко 1.000 и 2.000 долара, Србији то прави разлику између 15 и 30 милиона евра дневно, зими када се гас купује на берзи, а недељно то је још 100 милиона евра.


"Разумете ли о ком новцу причамо? Држава крвари са тим, 100 милиона евра за седам дана, то не може да поднесе", указао је председник Србије и додао да зна и неке у лошијој позицији, а којима је главна брига када ће на море.


Поручио је да ће нова влада имати много да ради, и да се већ ради на томе да се припремимо за предстојећи период.

"Радимо сваки дан, јер неки и пола што нам кажу да су спремили, ухватимо да нас лажу, па вршимо додатни притисак, па се онда набављају додатна средства... Сваки дан морате да се борите за новац, а да не повећавате јавни дуг", рекао је Вучић.


Он је истакао и да Србија коначно од свих на простору бивше Југославије има званично најнижу стопу јавног дуга, што су, додаје, велике ствари за будућност наше деце.


"И даље не знамо како ћемо са енергентима ову зиму да презимимо.. не можемо све рупе да позатварамо. Финансијски ћемо некако и моћи, јер и поред великог новца, спремни смо да једну милијарду евра, практично, бацимо у бунар, али опет нисмо сигурни да ћемо све рупе моћи да затворимо. Ужасна је ситуација", рекао је Вучић.


Илуструјући тежину ситуације, на глобалном нивоу, као пример навео је Словенију, из које је јуче, иако та земља има нуклеарку, стигло питање да ли ће моћи да подмире све потребе.


"Тешко је, али се боримо како да затворимо све. Почињемо најкасније почетком јула да утискујемо додатне количине гаса у Мађарској. Данас имамо 205 милиона кубних метара у нашем делу Банатског двора", рекао је Вучић.

Србији се не исплати да купује гас из Хрватске


Председник Србије Александар Вучић је рекао да је Србија спремна да разговара о изградњи интерконектора за гас преко Хрватске, али и да треба да се размишља о изградњи нафтовода за спајање са Мађарском.


Вучић је казао да Србија нема ништа против Хрватске и да ће разговарати о куповини гаса из те земље када, како каже, буде имала рачуницу и кад јој се буде исплатило.

’’Нас занима, квалитет, цена, количине, сигурност у снабдевању. Ко најбоље услове испуни, добија паре од Србије, а Србија плаћа све више и боље’’, рекао је Вучић одговарајући на питање о писању хрватских медија да Србија не показује интересовање за гас са Крка.


Вучић је напоменуо да Србија не показује интерес за нешто зашта јој не одговара цена.

’’Кад можете да купите и да добијете исти квалитет за милион или за три милиона, колико бисте га платили? Што да платимо два или три пута скупљи гас, што да показујем интерес за нешто у чему нам не одговара цена’’, рекао је Вучић.

Навео је да треба градити комплетну инфраструктуру јер постоји стари југословенски, јадрански нафтовод који, како каже, Хрватској највише користи.


’’Али, морам да признам да су били коректни и да никада није долазило у питање снабдевање сировом нафтом преко Јанафа за Србију’’, рекао је Вучић новинарима после отварања сектора Б5 обилазнице око Београда, деоница петља Орловача - тунел Стражевица.


Додао је да Србија нема проблем да гради интерконектор и са Хрватском и са Румунијом јер ће, каже, бити гаса из Црног мора у будућности, али да мора да размишља о изградњи нафтовода да се спојимо са Мађарском.


’’Да смо изградили нафтовод ка Мађарској сад смо могли да вучемо сирову руску нафту преко дружбе за Србију без икаквих проблема. Јер нема санкција за дружбу, за нафтовод, има санкција за танкере. Али, не можемо пешке да довучемо нафту до Ријеке, до Омишља, већ танкерима, али на то иду санкције’’, казао је Вучић.


Санкције лоше таргетиране, ЕЦБ мора да повећа каматне стопе

Председник Вучић оценио је да су санкције према Русији биле лоше таргетиране и да је неиздрживо стање у еврозони због чега, како каже, Европска централна банка (ЕЦБ) мора да подиже референтне каматне стопе.


Вучић је казао да је, за разлику од ЕЦБ, Америчка централна банка ФЕД на време подигла референтне стопе и да је, како је рекао, због веће стопе раста и тешке ситуације са Украјином, председница ЕЦБ Кристин Лагар вероватно оклевала да то учини.


’’Чекала је због већег новца који је морао да се потроши, а и да се не би угрозила стопа раста у еврозони. Зато није журила са повећањем референтне каматне стопе, али сад мора, дотерало цара до дувара’’, рекао је Вучић на питање да прокоментарише позив ЕЦБ на хитан састанак због лошег стања у еврозони.


Указао је на стање економија у Европе, наводећи да је, на пример, око 16-17 одсто инфлација у Чешкој уз оцену да је то неиздрживо.


’’Зато ЕЦБ мора да ради свој посао. То ће да допринесе даљем паду стопе раста, јер да немамо овакву стопу раста не бисмо могли да повећавамо плате и пензије. Све је то условљено, све је то игра стабилности, раста плата, пензија, животног стандарда...’’, рекао је Вучић новинарима после отварања сектора Б5 обилазнице око Београда, деонице петља Орловача - тунел Стражевица.


Сматра да су санкције биле лоше таргетиране, али да су то, како каже, смислили неки паметнији људи на западу.


’’Да не улазимо у политичко питање санкција, ми знамо шта мислимо о санкцијама. Не разумем да противника оштетите, а да оштетите, макар једнако, и себе. Али, они су сигурно много паметнији и виде даље него ја. Верујем да ће се то показати у будућности, а ако се не покаже, онда и ми мали и глупи понекад нешто препознамо’’, рекао је Вучић.

Танјуг

0 views0 comments

Comments


bottom of page