top of page
Search

ВЕТЕРАНИ 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ УЗЕЛИ ПОД ЗАШТИТУ ХАЏИ ПРОДАНОВУ ПЕЋИНУ КОД ИВАЊИЦЕ


Ратни ветерани легендарне 63. падобранске бригаде су заједно са удружењем Хаџи Продан, одржали протест упозорења.


Протесту су присуствовали ветерани 63. бригаде мештани, представници еколошких организација, због систематског уништавања српске историје, природе и здравља људи


Зашто су ветерани 63. бригаде носили транспаренте "Србијо помози" и "Колико кошта Српска историја"?


Хаџи Проданова пећина, је Заштићено природно добро Србије прве категорије, али је ипак угрожена минирањем и радом оближњег каменолома, који како тврде из удружења Хаџи Продан нема дозволу за рад али надлежни органи и министарства из себи познатих разлога не реагују како би спасили овај драгуљ природе и историје Србије од уништавања.

По речима Саше Савићевића, председника удружења од данас упознају јавност Србије са сваким кршењем закона које угрожава Хаџи Проданову пећину, која је са својом околином под строгом заштитом Републике Србије, али за сада само на папиру.


У својем апелу јавности Србије даље каже:

„У поседњих годину дана у вези уништавања природе, животиња, река, безбедности људи, смо писали много молби у вези, жалби и открили следеће. Експерти су згранути, а надлежни ћуте. Иако смо писали надлежнима да је срећа да још нико није погинуо од стена које падају по путу и цркви(у заштићеној зони), нико није реаговао. Видљиво је да одређени појединци од општинских до републичких и инспекцијских органа опструишу заштиту природе и људи и бахатост и противзаконит рад предузећа „Путеви Ивањица“. Ви закључите који могу бити разлози. Или је неко неинформисан или имамо организовану хоботницу.

Хвала браћи ветеранима 63. бригаде који су овом народу пружили подршку и заштиту, као и податке о мрежи особа које допуштају уништавање природе и историје Србије – Хаџи Проданове пећине. Хвала и свим Ивањичанима у Србији и дијаспори што су одлучни да истерамо правду. Надам се да ће руководиоци поменутих органа проверити шта су им њихови подређени нудили на потпис у вези ове локације.

Надам се да ће јавност Србије чути и видјети ову срамоту и помоћи да Министарство Рударства, Министарство заштите животне средине, Завод за заштиту природе Србије, Општина Ивањица, Србија Воде и Министарство за ванредне ситуације по питању односа приватног каменолома „Путеви Ивањица“ према строго заштићеном споменику природе примене ЗАШТИТУ на коју има право.

Из удружења „Хаџи Продан“ најављују радикализацију протеста у складу за законом, од Ивањице до Београда код појединаца у органима где се (не) доносе одлуке, као и писање петиције за помоћ председницима Србије, Русије и Грчке - држава у чијој се историји Хаџи Продан води као истакнута историјска личност.


Из удружења на крају позивају све људе и организације који желе да помогну својим саветима, учешћем, речима подршке да их контактирају на www.hadziprodan.rs

7 views0 comments

Comentários


bottom of page