top of page
Search

Ариљске пирамиде туристичка атракција

Брда Мали и Велики Остреш изнад села Висока, кад се гледају из даљине, иста су као грађевине из Египта и идентично оријентисана према звезди Сиријус, поручује еколог Зоран Раковић

Брдо Мали Остреш изнад села Висока, тридесетак километара од Ариља, у оригиналу личи на пирамиду!

Јесте да је обрасло шумом, али кад се гледа из даљине – пирамида, исто као оне у Египту! И суседно брдо, Велики Остреш, такође је пирамида! Два брда буде машту мештана, али и истраживача аматера, који мало-мало па никну у селу!

– Пирамиде у оригиналу! Нарочито Мали Остреш – каже мештанин Вуле Теофиловић, чија је кућа у подножју Великог Остреша, на једној од страница пирамиде.

Два брда, оба пирамидалног облика, тачно изнад села Висока, открио је још пре неколико година Пожежанин Зоран Раковић, еколог из локалног друштва Рзав – Боже спаси Рзав.

Путовао сам тим крајем, направио неколико фотографија, и тек кад сам дошао кући, имао сам шта да видим. Оба брда – оригинал пирамиде.

После сам кренуо да анализирам даље, да читам о пирамиди у Високом у Босни, и оно што сам утврдио бацило ме у још већу дилему – прича Зоран.

Прво, каже, запрепастила га је подударност у топонимима.

– У Босни то је Високо, овде село Висока. Онда сам преклопио фотографије и утврдио да је угао на врху пирамида, оне у Високом и ове у Високој, скоро па идентичан. Онда сам утврдио да су обе на истој географској ширини, негде на 43. паралели. Па сам још утврдио да су и Мали и Велики Остреш оријентисани према звезди Сиријус, као и пирамиде у Гизи. Поклапа се и угао који Сфинга у Гизи заклапа с пирамидама са углом који црква у Ариљу прави са ова два брда – наставља Зоран.

Пирамида у Босни

И његов пријатељ Владимир Мијаиловић, почео је да се бави мистеријом из Ариља.

Александар Вукадиновић из Удружења археоаматера Србије носио је рашље, које су се надомак брда окренуле према Великом Острешу. Кад смо се попели на врх, скала на електронском уређају почела је да се врти укруг, било је нестварно – прича Владимир.

Зоран Раковић каже да није сигуран како су два пирамидална брда настала.

Ту већ улазимо у сферу духовности, у енергетски начин размишљања. Треба истраживати, копати, можда је Велики и Мали Остреш направила природа оваквима како изгледају, а можда и није – каже он.

Никад нисам тврдио нити могу да тврдим да су брда Велики и Мали Остреш вештачке грађевине, али не могу да тврдим ни да нису.

Оно што сам уочио јесте да та два брда имају много сличности са светом планином која се зове Кајлаш и која се налази на Тибету.

На тој планини је улаз у свети град Шамбалу – објашњава еколог Зоран Раковић.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Гордана - прича о једној дами

"Знам људе који живе слично мандрагори. Не расту увис. У корену су, кореном расту наниже, у обличје биљке закључани. Знам их. Излазе каткад невидљиви пред зору кад песници поспе. Преваре чуваре и прол

コメント


bottom of page